onsdag 14. november 2012

Vi har fått en Rombeporfyr...Her er den!
Her ligger den i vår hage....
Den skal få grus under seg,
På sikt skal vi skjære av litt så vi kan se innsiden.

Den er veldig sjelden og finnes bare tre steder i verden:
Kilimanjaro, Antarktis og Oslofeltet.Her er den hos forrige eier i Oslo.

Under er litt info funnet på: www.geoportalen.no


Rombeporfyr


Rombeporfyr er en meget spesiell lavabergart som kun finns få steder i verden. De beste og lettest tilgjengelige forekomstene ligger i Oslofeltet som strekker seg fra Larvik i sør til Mjøsa i nord. En mengde lavastrømmer med både rombeporfyr og basalt fløt ut over Oslofeltet i permtiden. De vitner om en periode i landets geologiske historie med aktiv vulkanisme som holdt på å dele Oslo-området i to.
Rombeporfyr er karakterisert av lyse, store krystaller i en mørk, ofte brunlig og rødlig finkorning grunnmasse. Til sammen er det bortimot 50 forskjellige typer rombeporfyr fra forskjellige utbrudd. De fleste er kartlagt i indre Vestfold. Det klassiske området for rombeporfyr er derimot Krokskogen vest for Oslo. Rombeporfyr finnes også som store intrusivganger, og noen av dem er flere kilometer lange og flere titalls meter brede. Det var fra en slik gang på Tjuvholmen i Oslo at den tyske geologen Leopold von Buch i 1810 beskrev rombeporfyr for første gang. 


Foto: Tom Heldal. 

Har du en lavabergart i din hage?


4 kommentarer:

 1. Kult og ja det finnes plass

  SvarSlett
 2. Wow så artig, du får en rar stein til å bli fantastisk spennende,,men det er jo deg da,,he he.

  Jeg følger med på prosessen videre med iver og jeg får jo så mange flotte ideer av deg, du er ett opp-kom av inspirasjon.

  Maritklem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker, det er jo litt gøy! Geologer vil om 1 million år lure på hvorfor denne befinner seg i Fredrikstad;o) Mannen gjorde en heltemodig innsats sammen med tidligere eier i Oslo. Det tok noen timer å flytte den, en hel kveld faktisk! Synes det er gøy å tenke på at den kommer fra jordens indre og er ca 298 milioner år gammel. Noe jeg synes er veldig gammelt. Men så er ikke jeg veldig flink på detta og noen gjorde oss opmerksom på at fjellet huset står på er mye eldre. Hehe, makan....

   Slett

Takk for at du tar deg tid til en liten kommentar!